oczywiście można go modyfikować dodając owoce np: morele czy wiśnie, polać dowolną polewą, co kto lubi :)
Tofurnik może być pieczony na spodzie lub bez.
Małe wskazówki: jeśli masa tofurnikowa wydaje się wam za mało słodka, śmiało dosładzajcie :)
To samo tyczy się polewy. Ja akurat nie przepadam za przesłodzonymi ciastami, więc do polewy z czekolady już nie dodaję cukru, ponieważ gorzkie czekolady zawierają go już dostatecznie dużo.
Na spód tofurnika można dać morele, wiśnie lub ananas. W moim przypadku były to morele z puszki pokrojone w półksiężyce :) Ważne aby były dobrze odsączone z syropu.
- tortownica 24 cm
- szklanka 250 ml
Składniki i przygotowanie spodu:
- 6 łyżek wiórków kokosowych (obfite)
- 6 łyżek nasion słonecznika (obfite)
- 4 łyżki oleju kokosowego (płynny)
- 3 łyżki płaskie cukru trzcinowego
- szczypta soli
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Nasiona, wiórki i cukier mielimy na drobno, dodajemy olej i sól, mieszamy i wykładamy na spód tortownicy. Pieczemy przez ok 10 min w 180 stopniach Celsjusza.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Nasiona, wiórki i cukier mielimy na drobno, dodajemy olej i sól, mieszamy i wykładamy na spód tortownicy. Pieczemy przez ok 10 min w 180 stopniach Celsjusza.
Składniki i przygotowanie masy tofurnikowej:
- 650 do 700 g tofu naturalnego
- sok z 1,5 cytryny
- starta skórka z 1 cytryny- ziarna z 1 laski wanilii
- 400 ml mleka kokosowego (puszka 60-80%)
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego (erytrytol lub inny słodzik )
- 2 op budyniu waniliowego (lub taką samą ilość mąki ziemniaczanej)
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Do miski dajemy tofu odciśnięte z nadmiaru wody (odciskamy delikatnie w dłoniach).
Następnie kruszymy tofu, dodajemy sok z cytryny, skórkę i blendujemy na gładką masę.
Teraz dodajemy pozostałe składniki: cukier, wanilię, mleko kokosowe, budyń, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, szczyptę soli i wszystko miksujemy na gładką, jednolitą masę.
Tak przygotowaną masę wlewamy do tortownicy z upieczonym wcześniej spodem. Boki tortownicy można wysmarować olejem słonecznikowym lub kokosowym.
Tofurnik wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 65 min (dobrze sprawdzić drewnianym patyczkiem czy nasz tofurnik nie klei się do patyczka).
Po tym czasie warto jeszcze zostawić ciasto w wyłączonym piekarniku na około 5-10 min.
Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia.
Składniki i przygotowanie polewy:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka syropu z agawy opcjonalnie (klonowy lub inny słodzik)
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- do dekoracji garść lekko uprażonych płatków migdałowych lub sezam
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni (co jakiś czas trzeba je przemieszać), aż do uzyskania lekko złotego koloru.
W niedużym rondelku podgrzać wszystkie składniki, cały czas mieszając. Kiedy polewa będzie już jednolita, odstawić na bok do schłodzenia. Tofurnik oblać polewą czekoladową, równomiernie rozprowadzić i udekorować płatkami migdałów.
Tofurnik należy przechowywać w chłodziarce.
Smacznego
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga i za komentarze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz