Znaleziony przepis w internecie był smaczny, ale nie do końca pasowała mi gryka i kukurydza.
Kwestia smaku, nie przepadam szczególnie za smakiem gryki, a i kukurydza dawała specyficzny posmak.
Zaczęłam więc kombinować, wertować przepisy w internecie, przerabiać je, studiować składniki mieszanek do chlebów bezglutenowych do tego momentu kiedy po wielu nieudanych próbach, powstał wreszcie mój chlebek :D.
Bezglutenowe chleby nie są jakoś skomplikowane w swych przepisach, jednak trzeba uważać z dozowaniem poszczególnych rodzajów mąk, dla przykładu mąka ziemniaczana jest bardzo drobna, za to owsiana dość ciężka, tych cięższych nie można dawać w przewadze, chleb będzie wtedy jeszcze bardzie "zbity". Jak wiadomo, chleby bezglutenowe nie rosną tak "na puszysto" jak typowo pszenne, więc nie ma się co denerwować jeśli nasz chleb będzie nieco niższy niż te, do których jesteśmy przyzwyczajeni :).
Czas na przepis:
SKŁADNIKI
- 350 g mąki ryżowej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki owsianej
- 2 łyżki (czubate) siemienia lnianego (zmielonego)
- 1 łyżka stołowa (płaska) soli - (używam różowej Himalajskiej)
- 1 łyżka cukru (czubata) - (używam cukru trzcinowego, nierafinowanego)
- 1 łyżka stołowa oleju słonecznikowego
- 650 do 700 ml wody (lekko ciepłej) *600 ml gdy pieczemy w piekarniku
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 g lub 8 g)
- opcjonalnie 1/2 szklanki (250 ml) nasion (pestki dyni lub słonecznik lub suszona cebula itd. można dodać zioła np. bazylię)
- W misce mieszamy składniki suche: 3 rodzaje mąk, sól i cukier
- Do formy piekarniczej kolejno dodajemy, na początek mokre składniki, a potem suche, tj: ciepłą wodę, olej, mieszankę suchych składników, drożdże i na koniec dodatki smakowe (opcjonalnie)
- Pieczemy chleb, wybierając program "Chleb bezglutenowy"
- W misce mieszamy wszystkie suche składniki: 3 rodzaje mąk, sól, cukier i drożdże
- Do suchych składników, powoli dodajemy wodę* i olej, dokładnie mieszamy przez około 5 min
- Przykrywamy ręcznikiem kuchennym miskę z ciastem i odkładamy na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (zimą najlepszy jest grzejnik pokojowy, a po mojemu kaloryfer :D ) Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość około 2-krotnie
- Po upływie 30 min ciasto przekładamy do formy do pieczenia (keksówka 28 cm x 10 cm wyłożona papierem do pieczenia) i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na 30 min.
- W miedzy czasie nagrzewamy piekarnik do 200°C, do nagrzanego piekarnika wstawiamy ciasto i pieczemy przez 50 min
- Po upieczeniu, chleb wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier do pieczenia i odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego 🍞😀
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga i za komentarze.
Ale pięknie wygląda, bo smak mogę sobie na razie tylko wyobrazić :)
OdpowiedzUsuńJest smaczny, dziękuję :)
UsuńBardzo Ci dziękuję za ten przepis, od kiedy jestem na diecie bezglutenowej trudno mi trafić na smaczny chleb, a taki własnego wypieku jest najlepszy. Jutro będę robić :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :) Daj proszę znać czy smakuje :)
UsuńTak, chociaż za każdym razem wychodzi ciut inny, ale zawsze smaczny. Nie daję jednak suchych drożdży, a normalne, w kostce.
Usuń