Jakby nie patrzeć i to i to, jest przejawem szeroko pojmowanej twórczości Handmade :).
Bla... bla.... zostawiamy na boku i w tej chwili "...zapodaję..." ;) przepis na pyszne ciasto bananowe z gorzką czekoladą :P.
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki* mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki kartoflanej
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego (ewentualnie biały)
- 100 ml mleka roślinnego (sojowe, kokosowe, ryżowe itp)
- 100 ml oleju (z pestek winogron lub słonecznikowy)
- szczypta soli
- 2 banany (duże) lub 3 małe
- 1/2 szklanka wiórków kokosowych*
- 1/2 szklanka gorzkiej czekolady min 70% (krojona w drobną kostkę)*
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- W misce, mieszamy olej z cukrem, tak zwyczajnie łyżką (jak przyjdzie komuś ochota na użycie miksera, to nie widzę przeszkód :D )
- Do miski dodajemy mleko roślinne, 3 rodzaje mąk, proszek do pieczenia i sól, wszystko razem dokładnie mieszamy.
- Obrane banany rozgniatamy widelcem na "papkę" i dodajemy do miski, w której mamy już wymieszane prawie wszystkie składniki.
- Na koniec dodajemy wiórki kokosowe oraz pokrojoną w kawałki (rozdrobnioną) gorzką czekoladę*, wszystko razem mieszamy.
- Do formy (keksówki) o wymiarach 24 cm x 11 cm, wyłożonej papierem piekarniczym, przekładamy masę na ciasto i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez 50 min.
Ze względu na to, że ciasto jest bezglutenowe, należy je kroić dość ostrożnie, ponieważ nie jest tak zwarte jak np z mąki pszennej.
* szklanka = 250 ml
* szklanka dodatków smakowych może być dowolna (jabłka, gorzka czekolada, wiórki kokosowe, nasiona dyni, rodzynki, orzechy itp.)
SMACZNEGO 🍰😃
* szklanka dodatków smakowych może być dowolna (jabłka, gorzka czekolada, wiórki kokosowe, nasiona dyni, rodzynki, orzechy itp.)
SMACZNEGO 🍰😃
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga i za komentarze.
O jakie pyszności, dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńNa zdrowie! :)
UsuńWygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznego! :)
Usuń