To do dzieła!
Składniki:
- daktyle suszone (bez pestek) 100g
- kakao w proszku 4 łyżki stołowe
- mleko ryżowe w proszku (kokos lub soja, dostępne w Auchan lub sklepach internetowych) 40g
- masło orzechowe 1 łyżka stołowa
- mleko roślinne (sojowe lub migdałowe) 4 łyżki stołowe
- parę kropli ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- herbatniki (w mojej wersji, vege i bezglutenowe) do obtoczenia kulek ok 5 szt
Przygotowanie:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok 10 min.
Po tym czasie odcedzamy daktyle, dodajemy resztę składników i ręcznym blenderem rozdrabniamy wszystko, aż do uzyskania jednolitej masy.
Można użyć również blendera kielichowego.
Jeśli masa jest zbyt ,,luźna", dodajemy trochę więcej mleka w proszku i kakao.
Odstawiamy naszą masę do chłodziarki na ok 4 godziny.
W miseczce kruszymy herbatniki.
Kiedy nasza masa nieco stwardnieje, wyjmujemy z chłodziarki, formujemy kulki i obtaczamy w pokruszonych herbatnikach.
Inna opcja, to: obtoczyć we wiórkach kokosowych, rozdrobnionych orzechach, migdałach, kakao, lub oblać czekoladą.
Przechowujemy w chłodziarce do 4 dni.
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga i za komentarze.
Uwielbiam takie kulki :) A najczęściej obtaczam w ziarenkach maku ;)
OdpowiedzUsuń