środa, 22 maja 2019

,,Praliny'' vege z bananem

Ostatnio u mnie dość kulinarnie :D. Koraliki poszły teraz w tak zwaną odstawkę, ale tylko na jakiś czas.
W końcu trzeba nauczyć się nowej, wegańskiej kuchni, która gości u mnie dopiero od kilku lat, a nie od urodzenia ;P.
Wszystko wymaga czasu i poświecenia, a ja mam 100 pomysłów na raz i nie wiem jak, to wszystko pogodzić. Też tak macie? ;D
Tym razem mam dla Was propozycję pralinek (jeśli tak można to nazwać) na bazie fig, z bananem i oblanych czekoladą.
Mega proste w wykonaniu i smaczne. Mam nadzieję, że pestki fig nie są dla Was przeszkodą podczas degustacji, jeśli tak, to zamieńcie je na suszone daktyle.


Składniki spód:

- Figi suszone 140g
- Płatki owsiane ( bezglutenowe )85g
- Wiórki kokosowe 3/4 szklanki* (ok 38g)
- Kakao w proszku 10 ml (ok 2 Tsp*)
- Olej kokosowy (płynny) 15 ml (ok 1 Tbsp*)
- Banany ok 2 szt
- Szczypta soli
- Pestki dyni do dekoracji (suszone)

Składniki polewa:

- Czekolada gorzka ok 100 g
- Mleko roślinne (sojowe, kokosowe lub migdałowe ) ok 1/3 szklanki*

Przygotowanie:

Figi należy zmiksować. Dodać do nich płatki owsiane, wiórki kokosowe, kakao i roztopiony olej kokosowy. Wszystko razem dobrze połączyć. masa jest dość twarda więc trzeba ją wyrabiać ręką jak ciasto na pierniki.
Z tak powstałej masy formujemy wałek o średnicy przybliżonej do naszego banana ok 2,5 cm do 3 cm. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do chłodziarki na min 1 godzinę.
Na krótko przed wyjęciem masy z chłodziarki przygotowujemy polewę czekoladową.
W rondelku roztapiamy gorzką czekoladę razem z mlekiem roślinnym i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Masę figową kroimy na krążki ( u mnie niektóre jakby straciły swą krągłość) o grubości ok 1 cm, rozkładamy je na blasze czy też innym naczyniu (uprzednio wyłożonym papierem do pieczenia) i na każdym z nich układamy plasterek banana o grubości ok 0,5 cm. 
Dobrze jest zostawić odstęp pomiędzy kolejnymi krążkami, ponieważ będzie nam potem łatwiej oblewać je czekoladą.

Kiedy polewa trochę przestygnie pokrywamy nią nasze praliny. Ja robię to przy użyciu pędzla silikonowego.
Wierzch każdej praliny otrzymał suszoną pestkę dyni do dekoracji, ale proponuję dać to co kto lubi, wiórki kokosowe, orzechy, migdały, żurawinę itd, smacznego :)


Szklanka  = 250 ml
1 Tbsp = 1 łyżka stołowa
1 Tsp = 1 łyżeczka 

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga i za komentarze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz